fbpx

Lakásfelújítási támogatás információk

Kik jogosultak a támogatásra? Mik a támogatás feltételei?

A magyar állam az otthonfelújítási támogatás igénybevételét feltételekhez kötötte, de a kitételek nem kifejezetten szigorúak. Azért, hogy el tudd dönteni, hogy igénybe veheted-e a felújítási támogatás lehetőségét összegyűjtöttük, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned. Azért fontos előre tájékozódnod, mert az állam utólag térít, és akkor vizsgálja meg, hogy jogosult vagy-e.

Akkor igényelheted az otthon felújítási program 2022 keretösszegét, ha az alábbi feltételeknek megfelelsz.

 • Magyar állampolgár vagy.

Ahhoz, hogy igénybe tudd venni az otthon felújítási programot magyar állampolgárnak kell lenned, és Magyarországon kell élned.

 • Van/hamarosan lesz gyermeked.

Az állami lakástámogatást akkor veheted igénybe, ha van - legalább egy - 25 év alatti gyereked, aki veled egy lakcímre van bejelentve, azaz veled lakik egy háztartásban. Akkor is igénybe veheted, ha van egy (legalább) 14 hetes magzatod, azaz 3,5 hónapos várandós vagy (vagy a párod). Abban az esetben, ha a gyereked fogyatékkal él – és a szülő otthongondozási díjra jogosult - akkor nem számít a gyerek életkora, ettől függetlenül igénybe veheted a támogatást.

 • A – felújítandó – ingatlanban kell laknod.

Ahhoz, hogy élhess az otthon felújítási program 2021 adta lehetőségekkel a felújítandó ingatlanban kell laknod, legalább egy éve. Van ez alól kivétel: nem kell az ingatlanban laknod legalább egy éve akkor, ha az anya várandós, vagy ha a kisgyereketek nincs még egy éves, valamint kivétel az is, ha még nincs (legalább) egy éve, hogy aláírtátok az adásvételi szerződést az ingatlanra, amire a támogatást szeretnéd felhasználni.

 • Legyen munkahelyed és társadalombiztosításod!

Akkor tudjátok igénybe venni az ingatlanra a lakásfelújítási támogatást, ha legalább az egyik szülőnek van minimum 1 éves (és fontos, hogy folyamatos) TB jogviszonya. A társadalombiztosítási jogviszony származhat munkaviszonyból (azaz a munkahelyed utalta), vagy akár vállalkozói jogviszonyból (amikor te rendezted). A TB jogviszony származhat emellett középfokú vagy felsőoktatási nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból. Fontos kitétel a folyamatosság! A társadalombiztosítási jogviszony akkor folyamatos, ha egy év alatt összesen kevesebb, mint 30 nap megszakítás történt benne. A támogatás egyébként akár külföldi TB jogviszonnyal is igénybe vehető, az igénylés pillanatában azonban legalább az egyik félnek (házasok esetén) hazai TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A koronavírus (Covid19) járvány miatt az állam megengedőbb, és az utolsó 3 hónapban azt is TB jogviszonynak tekinti, ha éppen álláskereső voltál.

 • Kizárólag a 2021 január elseje után elvégzett felújításokra vonatkozik a támogatás.
 • CSOK és babaváró hitel megléte nem akadály, de a köztartozás igen!

CSOK és babaváró hitel nem akadálya annak, hogy részt vegyél az otthonfelújítási program 2021-ben, sőt a KHR lista sem, ellenben köztartozásod nem lehet, mert akkor nem vagy jogosult.

 • Nem kell, hogy házas légy!

Fontos kérdés az igénylő(k) státusza. Ha elváltál vagy nem vagytok még házasok, nem gond. Mind a kettő esetben igényelheted a támogatást (elég, ha élettársak vagytok vagy egy egyszülős család is igényelhet).

 

Az állam fenntartja magának a jogot (és nagy eséllyel meg is teszi majd), hogy ellenőrizze azt, hogy a támogatást valóban a felújításra költötted, trükközni tehát nem érdemes. A számla kifizetésétől 6 hónapon belül bármikor ellenőrizhetik a beépített anyagokat és az elvégzett munka értékének a realitását is vizsgálhatják, nem érdemes tehát felülárazni a munkákat. Fontos, hogy a támogatás családra (azaz névre) szól, nem ingatlanonként, ezért, ha olyan ingatlant vásárolsz, amire már felvették (de te a saját nevedre még nem igényelted meg), akkor te is felveheted a támogatást az ingatlanra.

 

Mekkora összeg igényelhető?

Ha befejeződtek a munkálatok, akkor minden számlát összesíteni kell, mert ezek alapján kapható meg a támogatás. Az Államkincstár az összes bemutatott számla 50%-át, de legfeljebb hárommillió forintot térít. Ez az összeg az igénylő által megadott bankszámlára érkezik az elbírálást követően. A felújítással járó költségekbe beleszámítanak a munkadíj és az alapanyag költségek is, melyek között alapvetően a támogatás nem tesz különbséget, azaz téríti mindkettőt abban az esetben, ha a térítendő összegnél ezek közel fele-fele arányban vannak. Erre érdemes fokozott figyelmet fordítani a számlák kiállításakor, nehogy kimaradjon egy is, és probléma adódjon a térítés során.

Időben a 30 napos elbírálási idővel és 5 napos utalással kell számolnod!

Fontos, hogy az összeg utólag igényelhető, és az is, hogy szinte minden felújítási munkára (például a fűtéskorszerűsítésre is) felhasználható.

Hogyan igénylehető a támogatás?

Az igénylés a fenti feltételeknek megfelelő minden 2021. január 1-jén, vagy ezt követően megkezdett és már befejezett felújítás esetén kérhető a megbízói szerződés és a kivitelezés, illetve anyagköltség összegét tartalmazó számlák bemutatásával. Az igénylés háromféleképpen is történhet: benyújtható az állam által üzemeltett ügyfélkapu rendszerén keresztül, postai levélben, és személyesen valamelyik kormányablakban. A hiánytalan igénylés leadása után csak egyszer van lehetőség hiánypótlásra. Az elbírálást az Államkincstár végzi, amit az igényléstől számított harminc napon belül kézhez is kapunk. Amennyiben pozitív a bírálat úgy a támogatási okirat kiállítása után öt napon belül utalásra kerül a térítés összege. Mindezek után viszont az állam a helyi kormányablak bevonásával jogosult a felújítást követő félévben ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás. Jogtalan igénybevétel esetén az Államkincstár felszólítást küld a támogatás visszafizetéséről, és annak kamatterhéről, melyet kötelesek vagyunk megtéríteni.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged az igényléshez

Mivel az igénylés során csak egyszer van lehetőség a hiánypótlásra, így mindenképpen precízen össze kell készíteni a beadandó dokumentumokat. Amire szükségünk lesz:

 • A kivitelezővel kötött vállalkozási szerződés másolata.
 • A munkálatok, és az anyagköltségek kifizetése után kapott számlák, illetve átutalás esetén annak bizonylata, ezzel együtt egy számlaösszesítő.
 • Az igénylő támogatásra való jogosultságát igazoló dokumentumok, így az igénylő szülő(k) és a támogatásban résztvevő gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolata, és a személyazonosság igazolásához szükséges okirat, mint például személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél.
 • Végül pedig kelleni fog az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett 1. számú mellékletnek megfelelő nyilatkozata az alkalmas TB jogviszonyról.
 • Várandósság esetén pedig szükséges a kezelő orvos által kiállított várandósgondozási könyv.
 • Örökbefogadott gyermeknél az örökbefogadás véglegességét igazoló dokumentum, melyet az illetékes gyámhatóság állít ki.
 • Ha 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyermek az igénylés szereplője, úgy be kell nyújtani az ezt igazoló orvosszakértői véleményt is.

 

A szükséges kitöltendő dokumentumokat a Magyar Államkincstár weboldaláról egyszerűen le lehet tölteni.

A lakásfelújítási támogatás folyósítása

Az otthonfelújítási támogatást utólag fizeti az állam (a benyújtott eszközök számlái és a munkadíj számlái alapján) vissza. Ezért fontos alaposan átgondolni, hogy minden kitételnek megfelelsz-e (nehogy ne fizessék vissza), illetve mérlegelni kell, hogy milyen munkát tudsz előre megfinanszírozni, mert utólag kapod vissza az összeg felét. Valamint fontos, hogy egyszer lehet benyújtani a számlákat, nem lehet folyamatosan.

Ha nem áll rendelkezésedre a megfelelő összeg, akkor sincs gond, mert a lakásfelújítási támogatás nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a felújítást hitelből finanszírozd, és már megjelentek a piacon a rendkívül alacsony kamatú hitelek.

Carrier Klíma Magyarország

Willis Carrier 1902-es korszakalkotó találmányaira építve cégünk mind a fűtés, hűtés és légkondicionálás terén a legtöbbet nyújtja. Folyamatosan fejlődünk és fejlesztünk, hogy Ügyfeleinknek mindig a legmagasabb komfortot és hatékonyságot biztosítsuk.

Kapcsolat

Termékek

Maradj velünk kapcsolatban!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig értesülj híreinkről, érdekességekről és legújabb akcióinkról!
© 2020. Carrier Klíma Magyarország